Hybridiripset

28.01.2021


Hybridi-sanasta tulee mieleen auto. Muutama vuosi sitten autokaupassa harkitsin juuri hybridin ostamista. Tiesin, että ajoneuvossa on kaksi voimalähdettä sähkö- ja polttomoottori. Hyötyjen perusteellinen tutkiminen jäi tekemättä ja valitsin perinteisen polttomoottorilla varustetun kulkuneuvon.

Nykyisin sana hybridi vilahtelee monissa asiayhteyksissä. Se on muotisana, vaikka hybridin alkuperäinen merkitys tulee kaukaa latinan kielestä. Hybrida tarkoitti roomalaisen ja muuta alkuperää olevan henkilön lasta. Biologiassa se tarkoittaa kahta eri lajia edustavan eläimen tai kasvin risteymää. Muuli, hevosen ja aasin risteytys, on hyvä esimerkki hybridistä.

Tätä blogia kirjoittaessani olen mukavuusalueeni ulkopuolella. Minun on jumpattava aiheen kanssa, voimaannuttava. Vaikka reidet huutavat hoosiannaa, aamun aikaisina tunteina pää kuitenkin pelittää. Minulla on missio, minulla on visio. Ymmärrän, mikä on relevanttia. Vaikka kuljen asioiden rajapinnalla, fokusoin tekemiseni kirjoittamiseen, ettei homma karkaa käsistä, eskaloidu. Painopiste on tämän blogin kirjoittamisessa. Ruuhkavuodet ohittaneena otan muotisanoista ja hybridistä kopin. Pitkässä juoksussa tämä on vain blogi blogien joukossa. Loppupeleissä - mitä välii!

Muotisanoja miettiessäni edellisen kappaleen ilmaisut nousivat ensimmäisinä mieleeni. Hybridin ohella niiden laaja käyttö on usein ärsyttänyt. Joissakin asiayhteyksissä niillä on kuitenkin ollut oma paikkansa. Kuten muutkin muoti-ilmiöt, sanat nousevat hetkessä, niitä hoetaan aikansa, niistä innostutaan, ehkä ärsyynnytään, ne jäävät puhe- ja työkieleen tai katoavat.

Muotisanat saattavat olla asiaa kuvaavia, mutta myös epämääräisiä. Jos työ on haasteellinen tai työura huikea, mitä se meille kertoo. Jos asia menee överiksi, mikä sääntö tai tapa on ylitetty tai rikottu. Jos joku on huippuasiantuntija, mikä tekee hänestä alansa huipun? Muotisanan valinta saattaa olla oiva tapa luoda vain mielikuvia, olla kertomatta asian sisältöä tai peittää taitavasti tietämättömyytensä.

Meidän jokaisen puhekielessä on sanoja, joita toistelemme päivittäin. Juurikin, elikkäs, ok, kaa, näillä mennään, parhautta, soonmorot. Tiedotusvälineet, politiikka ja nuorisokieli pitävät yllä omaa sanastoaan. Jalkautetaan, on viitekarttoja, on suoritteita ja tahtotilaa isossa kuvassa, on hiilijalanjälkiä, lobbausta ja käyttäjäystävällisyyttä. Kun nuori heittää toiselle nuorelle sanan käty ei pitkän miettimisenkään jälkeen mieleeni olisi tullut, että kämppä on tyhjänä.

Ajanilmiöt nostavat omia muotisanojaan. Tutkin sanojen tubettaja ja vloggaaja taustoja. Vloggaaja selitetään videobloggaajaksi. Yhtäkkiä huomaan, että en ole vloggaaja, mutta tätä blogia kirjoittaessani olen tietysti bloggaaja! Muotisanojen tutkiminen toi minulle täysin uusia tuttavuuksia ruokakulttuurista. Vuusto on vegaaninen juusto ja sekaani sekaravinnon syöjä.

Nettiä penkoessani löydän mitä kummallisimpia hybridiyhdistelmiä: auto, polkupyörä, laiva, lattia, uuni, takki, porsaanliha, kasvikset, sodankäynti, televisio ja silmäripset. Hybriditelevisiosta mieleeni putkahtaa, että se on se tv, jonka sinistä nappia painamalla voisin äänestää Putouksen sketsihahmoa. Mutta ripset, mitä tarkoittavat hybridiripset?

Googlettamalla löydän ripsipidennysinfon. Se lupaa minulle kaiken, mitä olen halunnut tietää ripsistä. Ensin on opiskeltava käsitteet. Klassinen ripsienpidennys tarkoittaa sitä, että omaan ripseen liimataan yksi ripsikuitu. Volyymiripsissä omaan ripseen liimataan usean ripsikuidun viuhka. Vihdoin päästään hybridiripsiin, joissa sekoitetaan nämä kaksi tekniikkaa ja lopputulokseksi luvataan "tähtisilmäefekti". Ei se kovin vaikeaa ollut! Pitää vain muistaa, että niin kuin autoilla, hybridiripsillä on oma 3-4 viikon huoltovälinsä.

Asioiden tonkiminen netistä ei tainnut tässä tapauksessa olla stalkkausta. Kun vuosia sitten alettiin puhua hästäkistä (hashtag), mietin että mikä ihmeen hästäkki. En kehdannut kysyä, ajattelin, että kaikki muut tietävät. Ajastaan sekin valkeni. Wikipedian mukaan sillä on suomenkielinen nimi aihetunniste tai avainsana, jota tuskin kukaan käyttää. Risuaita on tutumpi. Muotisanat tekivät minut iloiseksi, ymmärsinkö kaikkea, on toinen juttu. Taidan laittaa nyt lattea, himmailla ja relata. Huomaan, että unohdin sen ajankohtaisimman hybridin. Hallituksen koronapandemiaan luoman  hybridistrategian.

Leena

Lähteet: Kielikello, Wikipedia

Kuva: Leena Partanen

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita