M niinkuin metro
Ensimmäinen muistikuvani Helsingin metrosta syntyi Korppoon kupeessa
Gyltön linnakesaarella vuonna 1971. Olin ystäväni kanssa menossa
haastattelemaan muutamia varuskunnan henkilökuntaan kuuluvia gradututkielmaa
varten. Yhteyshenkilömme, nelikymppinen päällystöön kuuluva mies, ajoi edellä
portista ja selvitti kulkulupamme. Kun auto hidasti ja pysähtyi, näimme
takaikkunassa keltamustan tarran. Myyrä, metromyyrä! Tunnistimme tarran heti,
vaikka turkulaisia olimmekin.
Arastelimme tilannetta emmekä kysyneet tarrasta mitään, eihän se edes kuulunut käyntimme aiheisiin. Jälkeenpäin olen miettinyt, oliko myyrä miehen oma kannanotto, vai oliko vaimo tai teini-ikäinen lapsi liimannut tarran autoon? Ehkä jämptisti käyttäytyvän sotilasulkokuoren sisällä piili pieni leikkimielinen eläin?
Helsingin Sanomat oli järjestänyt yleisöäänestyksen tulevan metron tunnuksesta, ja myyrä voitti ylivoimaisesti. Myyrähahmosta tuli kansansuosikki, myyrätarroja saattoi ostaa kioskeista ja t-paitoja painettiin innokkaimmille faneille. Äänestyksen toinen vaihtoehto oli tunnelikuva, jota kutsuttiin oivaltavasti siankärsäksi. Nimitys ei estänyt Metrotoimistoa valitsemasta sitä rakennusvaiheen tunnukseksi, ja niinpä testijunat huristelivat siankärsä keulassaan. Joku toisinajattelija oli kuitenkin onnistunut liimaamaan myyrätarran yhden junan keulaan, mistä se nopeasti poistettiin.
Nykyinen suoralinjainen M-tunnus tuli käyttöön, kun metro lopulta avattiin liikenteelle 1982. Olin silloin jo itsekin helsinkiläinen, mutta metro ei ollut kovin kätevä työmatkallani, ensin lähijunalla Rautatientorille ja sieltä Hakaniemeen. Kun työmatkan kohde 90-luvulla muuttui Pasilaksi, Helsingin metrolle ei ollut sijaa minun maailmassani. Ulkomaanmatkoilla kyllä istuin rämisevissä ja kirskuvissa vaunuissa kuluneine penkkeineen ja ihmisiä pursuavine käytävineen. 70-luvulla ihastelin Moskovan kauniita metroasemia, 80-luvun lopulla olin poistumassa pariisilaisesta metrovaunusta, kun sinne yllättäen ryntäsivät aseistetut poliisit tekemään tarkastusta, 90-luvulla opiskelin Lontoon metrokartan, 2000-luvulla istuin Kööpenhaminan automaattimetron ensimmäisessä vaunussa pelko vatsanpohjassa, mutta Itä-Helsinkiin en mennyt metrolla enkä juuri muutenkaan. Kunnes toistakymmentä vuotta sitten muutin Vuosaaren rannoille.
Ensi alkuun metromatkat keskustasta Vuosaareen tuntuivat ulkomaanmatkoilta. Kansallisuuksien kirjo ja puhuttujen kielten runsaus yllätti. Ostospaikkoina Itäkeskuksen liikkeet olivat lähempänä kuin keskustan, ja siellä huomasin yllättäen vaaleana kantasuomalaisena olevani vähemmistössä, mikä oli aivan uusi tunne. Nyt en enää ajattele asiaa, paitsi silloin, kun käyn läntisissä kaupunginosissa, joissa maahanmuuttajia on vähemmän.
50-luvun metrosuunnitelmat olivat varsin kunnianhimoisia useine linjoineen ympäri kaupunkia. Toteutunut vaihtoehto, jossa on yksi haarautuva ja vähitellen Espoon länsiosiin kasvava linja, tuntuu Lontoon metrokarttaan verrattuna lähes vitsiltä. Kuitenkin se on nopea, käytännöllinen ja säästä riippumatta toimiva yhteys. Metrolla pääsee merelle ja metsään, maaseudulle ja metropoliin.
Korona laittoi metrosuhteeni jäähylle tai ainakin säästöliekille. Kun muutama päivä sitten matkasin raiteilla pitkästä aikaa, huomasin kaipaavani tuota liikkumisen helppoutta ja nopeutta. Jopa ovien sulkeutumis- ja avautumisäänet, liikkeelle lähdön kasvava suhina sekä asemien kuulutukset tuntuivat kodikkailta. Katselin myötätuntoisesti penkkirivillään yksin istuvia maskikasvoisia puhelimeen tarraavia kanssamatkustajia. Ehkä me vielä jonain päivänä voimme istua samoilla penkkiriveillä pelkäämättä, maskein tai ilman.
Monien maiden metrotunnus on yksinkertainen M-kirjain. Se on selkeä, ymmärrettävä ja kansainvälisesti toimiva. Silti mieleeni hiipii kuva toimeliaasta myyrästä, jonka valtava joukko kansalaisia olisi halunnut metron tunnukseksi, ja kysyn itseltäni, miksei?
Leila
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo
Metrotunnusten taustaa:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007857435.html
M-tunnukset maailman metroissa:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-06-08/how-77-metro-agencies-design-the-letter-m-for-their-transit-logo?