Mitä välii?
Väli on suomen kielen käyttökelpoisimpia sanoja. Olemme juuri
ohittaneet välipäivät, joulun ja uuden vuoden väliin jäävät arkipäivät. Kumma
kyllä muiden pyhäpäivien välisiä päiviä ei kutsuta välipäiviksi - ainakin helatorstain
ja helluntain etäisyys toisistaan on riittävän lyhyt siihen. Mutta välipäivät
olivat ja menivät, ja niiden myötä vuosi 2020, jota kenties voimme joskus
ajatella jonkinlaisena välitilana vanhan ja uuden normaalin välissä.
Koulussa on välitunti, joka on kaikkea muuta kuin tunti, onpahan vain kahden oppitunnin välissä. Lapsuudessani aikuisilla, etenkin naisilla, oli välikausiulsterit, joita käytettiin syyskuusta lokakuuhun ja huhtikuusta toukokuun alkuun. Niistä puuttui välivuori, joka taas oli talvitakin olennainen osa.
Kuljin aikoinani naapurikuntaan oppikouluun junalla, jonka vuorovälit olivat vähintään tunnin mittaisia, joten etenkään aamulla ei kannattanut myöhästyä. Juna oli joka pysäkillä tai seisakkeella pysähtyvä paikallisjuna, mutta pysäkinvälit olivat parisen kilometriä. Koulussa ei silloin tunnettu välipalaa, joten paluumatkalla vaunut olivat täynnä nälkäisiä koululaisia. Osalla kodin ja koulun välimatka saattoi olla runsaat 20 kilometriä, jota juna puksutteli hiljalleen kilometri kilometriltä, ratapölkky ratapölkyltä.
Lukiolaisena olin innokas teatterin ja musiikin harrastaja, ja väistämättä tutustuin myös erilaisiin väliaikakellojen kilinöihin. Opin myös, että teatterilaisilla oli välikirja eli työsopimus, jonka uusimatta jättäminen oli usein katastrofi.
Suomen valtiojärjestelmässä on varattu kansanedustajille mahdollisuus välikysymykseen, johon hallituksen on vastattava määräajassa ja jolla mitataan tietyn ministerin tai koko hallituksen nauttima luottamus. Välikysymyksiä tehdään usein, mutta vain muutama niistä on itsenäisen Suomen historiassa johtanut hallituksen eroon.
Opiskelijat saattavat joskus pitää välivuoden, kun ei huvita opiskella, ei ainakaan sitä, mihin on opiskelijaksi valittu. Välivuosi voi olla muutakin, vaikkapa keski-ikäiselle tarpeellinen pysähdyspaikka ruuhkavuosina. Koronan takia se saattoi tulla monille pyytämättä, jos työt loppuivat. Kaikille vuosi joka tapauksessa merkitsi taukoa harrastuksista, matkoista ja totutusta sosiaalisesta elämästä. Välivuosi siis.
Kuluneen vuoden aikana väli on saanut uuden merkityksen: turvaväli. Veikkaan että EU-maissa luku 1,5 tulkitaan tällä hetkellä samoin kaikkialla, vaikkei näkyvissä olisi metrin symbolia tai etäisyysjanaa.
Väli muuttaa verbinä merkitystään. Kun välitän sinusta, en halua pitää etäisyyttä. Voin myös välittää jotakin, esimerkiksi asuntoja tai kiinteistöjä, jolloin tavallaan toimin välikätenä myyjän ja ostajan välissä.
Adjektiivi välitön on mielenkiintoinen. Kun joku on ihmisenä välitön, häntä on helppo lähestyä ja hänet kenties koetaan ystävälliseksi. Jos pelastushenkilöstö pyytää uteliaita poistumaan paikalta välittömästi, siinä ei ole enää ystävällisyydestä kyse. Onnettomuuden uhrin tilasta voidaan uutisoida, ettei henkilöllä ole enää välitöntä hengenvaaraa, mikä tarkoittaa mahdollisuutta toipua. Sen sijaan välillisesti aiheutettu onnettomuus jättää aina sijaa kysymyksille.
"Väliaikaista kaikki on vaan" lauloi aikoinaan Tapio Rautavaara, ja sävelmän on tulkinnut moni muukin. Sanoituksessa piilee totuus, joka kannattaa pitää mielessä etenkin synkkinä aikoina. Mutta pidetään toistaiseksi maskit ja turvavälit ja osoitetaan siten välittämistä!
Leila
Kuva: Leila Haltia